Spelregels Clubavond 1 oktober 2013

02 oktober 2013

Tijdens een goed bezochte clubavond (37 personen) op dinsdag 1 oktober jl. heeft de technische commissie van SNO de aanwezigen wat voorbereid op de maatwerkbijeenkomsten van de KNVB die in oktober worden gepland. De data van deze avonden zijn overigens nog niet bekend.

De technische commissie gaf een nadere toelichting op de kleine spelregelwijzigingen met name op het gebied van buitenspel en toetste de spelregelkennis van de aanwezigen middels een pittige spelregeltoets van 10 vragen. De spelregelvragen staan hier nogmaals weergegeven:

Vraag 1
Een veldspeler die binnen het eigen doelgebied staat, gooit een kluit aarde tegen de bal aan en voorkomt zodoende dat er een doelpunt wordt gemaakt. Wat zal de scheidsrechter hier moeten beslissen?

a. Hij geeft een indirecte vrije schop aan de tegenpartij op de rand van het doelgebied en geeft de speler een waarschuwing door het tonen van de gele kaart.
b. Hij kent een strafschop toe en geeft de speler een waarschuwing door het tonen van de gele kaart.
c. Hij geeft een indirecte vrije schop aan de tegenpartij op de rand van het doelgebied en stuurt de speler van het speelveld door het tonen van de rode kaart.
d. Hij kent een strafschop toe en stuurt de speler van het speelveld door het tonen van de rode kaart.

Vraag 2
Partij A krijgt buiten het strafschopgebied een vrije schop te nemen. De nemer van de schop wipt de bal omhoog, waarna een medespeler de bal met de knie terugspeelt op zijn doelverdediger. Deze vangt de bal met zijn handen op en schiet de bal ver het speelveld in. Wat zal de scheidsrechter beslissen?

a. Hij laat doorspelen
b. De nemer van de vrije schop ontvangt een waarschuwing door het tonen van de gele kaart wegens onsportief gedrag en de vrije schop wordt overgenomen
c. De nemer van de vrije schop ontvangt een waarschuwing door het tonen van de gele kaart wegens onsportief gedrag en de tegenpartij krijgt op de plaats waar de vrije schop werd genomen een indirecte vrije schop toegekend
d. De tegenpartij krijgt op de plaats waar de vrije schop werd genomen een indirecte vrije schop toegekend

Vraag 3
Welke van onderstaande overtredingen moet bestraft worden met een indirecte vrije schop?

a. een speler trapt naar een toeschouwer, die tijdens het spel het speelveld betreedt
b. als de bal in het spel is, spuwt een speler vanuit het speelveld naar een tegenstander die buiten het speelveld staat
c. een speler springt naar een tegenstander
d. een speler trapt met een te hoog geheven been naar de bal en raakt daarbij met zijn voet een tegenstander

Vraag 4
De scheidsrechter stuurt een speler met rood van het speelveld en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop. In welke situatie heeft de scheidsrechter juist gehandeld?

a. bij het blokkeren van een tegenstander die een duidelijke scoringskans heeft
b. bij het trappen van een tegenstander
c. bij het discrimineren van een tegenstander
d. bij het spuwen naar een tegenstander

Vraag 5
De doelman staat aan de rand van zijn strafschopgebied met de bal in zijn handen en kijkt naar wie hij de bal zal spelen. Terwijl hij dit doet stuit hij met de bal enkele malen op de grond. Net als de bal de grond raakt, weet een toegelopen aanvaller de bal met de voet te spelen en in het doel te schieten. Wat zou je als scheidsrechter moeten beslissen?

a. Je kent een doelpunt toe; de doelman had de bal immers niet meer in zijn bezit.
b. Je fluit af en laat hervatten met een directe vrije schop op de plaats waar de aanvaller de bal speelde, want de doelman werd geacht de bal in zijn bezit te hebben.
c. Je fluit af en laat hervatten met een directe vrije schop op de plaats waar de aanvaller de bal speelde. Je toont de overtreder een gele kaart wegens het voorkomen dat de doelman de bal in het spel kan brengen.
d. Je fluit af en laat hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de aanvaller de bal speelde, want de doelman werd geacht de bal in zijn bezit te hebben.

Vraag 6
Een speler, die zich op de zijlijn bevindt, beledigt op zeer grove wijze een toeschouwer die zich achter de afrastering bevindt. De scheidsrechter hoort dit en onderbreekt het spel. Wat zou hij moeten beslissen?

A. Disciplinaire straf
a. geen kaart
b. gele kaart
c. rode kaart

B. Spelhervatting
a. geen vrije schop
b. indirecte vrije schop
c. directe vrije schop
d. strafschop

C. Plaats van de hervatting
a. op de plaats waar de bal was bij affluiten
b. op de zijlijn
c. in de middencirkel

Vraag 7
Een speler heeft het speelveld moeten verlaten wegens een verwonding. Zonder toestemming van de scheidsrechter betreedt hij het speelveld om zich bij zijn team te voegen. Wat moet de scheidsrechter beslissen als hij hiervoor het spel heeft onderbroken?

a. de speler ontvangt een vermaning en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop
b. hij toont deze speler een gele kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de zijlijn waar hij het speelveld betrad
c. hij toont deze speler een gele kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken
d. hij toont deze speler een gele kaart en laat het spel hervatten met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken

Vraag 8
De scheidsrechter heeft op advies van een van de assistent-scheidsrechters voor buitenspel gefloten. Een aanvaller van B is het daar niet mee eens. Nadat de indirecte vrije schop voor buitenspel al is genomen en de bal ergens op het middenveld is, loopt hij op de bewuste assistent-scheidsrechter af, die op de zijlijn staat, en slaat hem de vlag uit handen. De scheidsrechter toont de speler een rode kaart. Hoe hervat hij nu het spel?
a. indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de plaats waar de bal was op het moment van fluiten
b. indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de plaats waar de aanvaller de overtreding maakte
c. directe vrije schop voor de tegenpartij op de plaats waar de bal was op het moment van fluiten
d. directe vrije schop voor de tegenpartij op de plaats waar de aanvaller de overtreding maakte


Als extra aanvulling volgen hieronder nog enkele extra vragen:

Vraag  9
De scheidsrechter onderbreekt het spel, nadat hij een verdediger het speelveld zag verlaten en een wisselspeler die zich aan het warm lopen was een klap gaf. Hoe zal de scheidsrechter nu moeten handelen?
A   Hij toont de verdediger de gele kaart en hervat het spel met een scheidsrechtersbal nabij de zijlijn.
B  Hij toont de verdediger de rode kaart en hervat het spel met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
C   Hij toont de verdediger de rode kaart en hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
D   Hij toont de verdediger de rode kaart en hervat het spel met een directe vrije schop wegens het slaan, op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
 
Vraag 10
Een verdediger wipt met zijn voet de bal omhoog en kopt hem vanaf de rand van het strafschopgebied terug naar zijn eigen doelman. De doelman vangt de bal op met zijn borst en speelt hem vervolgens naar een andere medespeler.
Wat beslist de scheidsrechter?
A   Niets, hij laat doorspelen.
B   Hij fluit af en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop tegen de doelman, op de plaats waar de doelman de bal opving.
C  Hij fluit af en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop tegen de verdediger, op de plaats waar de  verdediger de bal speelde.
D   Hij fluit af en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop tegen de verdediger, op de plaats waar de verdediger de bal speelde. De verdediger ontvangt een waarschuwing door het tonen van de gele kaart.
 
Vraag 11
Een wisselspeler loopt zich tijdens de wedstrijd nabij de zijlijn warm. Plotseling ziet hij de bal op zich afkomen en hij stopt staande op de zijlijn de bal binnen het speelveld met de voet. De assistent-scheidsrechter maakt de scheidsrechter erop attent, dat de bal de zijlijn niet heeft gepasseerd toen de bal door de wisselspeler werd tegengehouden. Hoe zal het spel nu hervat worden?
A.  Met een inworp voor de partij die de bal niet het laatste speelde.
B   Met een scheidsrechtersbal op de zijlijn.
C   Met een indirecte vrije schop op de zijlijn.
D    Met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was toen afgefloten werd.
 
Vraag 12
De doelverdediger leunt ter hoogte van de strafschopstip op de schouders van een medespeler en kan zo de bal weer het speelveld in stompen. Wat beslist de scheidsrechter?
A   Doorspelen.
B   Affluiten. Het spel hervatten met een strafschop en een waarschuwing voor de doelverdediger.
C   Affluiten. Het spel hervatten met een indirecte vrije schop en een waarschuwing voor de doelverdediger.
D   Affluiten. Het spel hervatten met een indirecte vrij schop.
 
Vraag 13
Een te laat gekomen speler loopt bij een aanval op zijn eigen doel zonder toestemming van de scheids- rechter het speelveld in en brengt in zijn eigen strafschopgebied een doorgebroken tegenstander ten val. Wat beslist de scheidsrechter? Licht het antwoord toe.

>open antwoord op vraag 5: ........................................................

De antwoorden op bovengenoemde vragen vindt u in het volgende nieuwsitem.

Technische Commissie SNO
 

 

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren