Björn Kuipers: ‘A Dream Comes True’

18 februari 2015

Afgelopen dinsdag (resp. 18 Februari 2015) heeft internationaal topscheidsrechter Björn Kuipers een bezoek gebracht aan Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken. Het bestuur van SNO had reeds in een vroeg stadium besloten om dit prachtige evenement buitenshuis te organiseren. Uiteindelijk hebben we besloten deze avond te organiseren bij het scholengemeenschap Reggesteyn te Nijverdal.

Rond 20.00 waren alle genodigden aanwezig. In totaal waren er meer dan 100 mensen aanwezig. Björn begon zijn presentatie met enkele video’s, waarin diverse wedstrijden (waarin Björn fungeerde als arbiter) nader werden toegelicht. Alle genodigden hingen aan zijn lippen. Björn begon zijn verhaal met een nadere kennismaking met ‘de persoon achter de scheidsrechter’. Daarin werd o.a. nader ingegaan op de balans tussen werk, privé en het fluiten.

Zoals de meesten van jullie weten, is Björn eigenaar van meerdere C1000 winkels in Oldenzaal. Hij vertelde meer over het feit dat zijn winkel in 2013 en 2014 werd uitgeroepen tot beste C1000 filiaal van Nederland. Daarna ging Björn nader in op zijn ‘Team’. Zijn ‘Team’ bestaat uit de volgende assistent scheidsrechters: Erwin Zeinstra en Erwin van Roekel. Daarnaast heeft hij bij (internationale) wedstrijden de beschikking over de assistentie van Pol van Boekel en Richard Liesveld.

Aan de hand van diverse beelden liet Björn zien dat zijn assistenten een cruciale rol spelen binnen zijn presteren. In zijn mensen heeft Björn blindelings vertrouwen. Dit liet Björn zien aan de hand van diverse (internationale) wedstrijdbeelden. Bepaalde situaties kan een scheidsrechter (vanuit zijn positie) niet altijd optimaal waarnemen. In dergelijke situaties is een goed advies van een van zijn assistenten cruciaal. Björn vertelde over het feit dat iedereen binnen zijn ‘Team’ vaste taken en verantwoordelijkheden heeft.

Rond 20.50 stond er een korte pauze op het programma. Na de ‘rust’ ging Björn nader in op de aspecten welke er voor zorgen dat je als scheidsrechter optimaal kunt presteren. De kern van zijn verhaal had betrekking op een optimale voorbereiding. Er zijn namelijk diverse aspecten welke je als scheidsrechter zelf in handen hebt. Allereerst is dat natuurlijk je fysieke conditie. Daarnaast en misschien nog wel belangrijker, is de mentale conditie. Een portie gezonde spanning voor een wedstrijd is goed, alleen het moet volgens Björn niet doorslaan in angst. In dergelijke situaties ga je blokkeren en dat heeft een negatief effect op het presteren. Daarnaast is het belangrijk dat je als scheidsrechter goed op de hoogte bent van alle spelregels. Verder is het essentieel dat je je volledig kunt focussen op de wedstrijden. Daarin is het belangrijk dat je rust in je omgeving hebt. De thuis situatie moet goed zijn.

Tot slot gaf Björn aan dat je puur en alleen naar jezelf moet kijken. Te vaak kijken mensen naar de mensen om zich heen. Kijk alleen naar jezelf. Per slot van rekening heb je alleen maar invloed op je eigen presteren. Op het moment dat iemand bovenstaande punten succesvol kan invullen, dan is Björn er van overtuigd dat iedereen boven zichzelf kan uitstijgen en uitmuntende prestaties kan realiseren.

Rest mij via deze weg nogmaals Björn te bedanken voor een fantastische avond. Zoals hierboven reeds aangegeven, was het publiek tot de laatste minuut geboeid door het verhaal van Björn. Daarnaast willen we graag de mensen van Reggesteyn hartelijk bedanken voor de fijne en goede ondersteuning.

Rest mij nog een ieder veel succes maar vooral plezier te wensen in het tweede gedeelte van het seizoen 2014/2015.

Een sportieve groet,

Maurice Paarhuis

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren