Rapportage

27 augustus 2016

Beste wedstrijdofficial,

We hebben in samenwerking met scheidsrechters, rapporteurs en de COVS de Handleiding rapportage geëvalueerd. Hierbij was het uitgangspunt om verbeteringen in te voeren die op korte termijn een positief effect hebben op het beoordelingssysteem. De belangrijkste verbeterpunten zijn:
1. De volgorde van de competenties in het rapport
Wij zijn van mening dat managen van de wedstrijd een belangrijke kwaliteit voor een scheidsrechter is. Dit willen we ook terug laten komen in de volgorde van de competenties. Daarnaast zou het logischer zijn om eerst te beginnen met de wat grotere lijn (managen van de wedstrijd) naar meer detaillistische en technische aspecten. Daarom is gekozen voor de onderstaande volgorde van de competenties

  • Managen van de wedstri
  • Communicat
  • Toepassen van de spelrege
  • Volgen en positiekiezen



2. Het aantal competenties
Een aantal competentieonderdelen waren niet logisch en bleken overbodig te zijn. De keuze is gemaakt om competentieonderdelen 2.3 (consistent handelen), 3.3 (gaat op een correcte manier om met spelers, trainers en assistent-scheidsrechters) toe te voegen aan de competentie managen van de wedstrijd. Daarnaast zijn competentieonderdelen 4.1 en 4.2 samengevoegd tot 1 competentie.

3. Inhoud van de scores
Er is een grote behoefte onder scheidsrechters om de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd in te passen in het systeem. Het werd ervaren als een negatief systeem omdat altijd vanuit een A naar beneden aangepast moet worden. Daardoor is er onvoldoende ruimte om een uitmuntende prestatie in een uitdagende wedstrijd te belonen. De schaalindeling voor de scores ziet er vanaf komend seizoen als volgt uit

  1. Het competentieonderdeel heeft volgens de toelichting een hogere moeilijkheidsfactor dan normaal, er zijn geen verbeterpunten en de scheidsrechter levert een sterke prestatie, waarbij er in de toelichting een aantal correct uitgevoerde moeilijke situaties wordt genoemd.
  2. Los van de moeilijkheidsgraad van het competentieonderdeel zijn er geen verbeterpunten en de scheidsrechter levert een sterke prestatie, die in de toelichting is onderbouwd.
  3. Los van de moeilijkheidsgraad van het competentieonderdeel levert de scheidsrechter een prestatie zoals verwacht mag worden, afdoende en effectief (er mag best een foutje gemaakt worden als dat verder geen invloed heeft op het totaalbeeld van het competentieonderdeel).
  4. Los van de moeilijkheidsgraad van het competentieonderdeel levert de scheidsrechter een prestatie, waarbij er in de toelichting een aantal verbeterpunten wordt genoemd.
  5. Los van de moeilijkheidsgraad van het competentieonderdeel levert de scheidsrechter een prestatie die beneden verwachting is, waarbij er in de toelichting veel verbeterpunten worden genoemd.

Klik hier voor de volledige Handleiding rapportage.

Daarnaast is de procedure voor bezwaar en beroep ten aanzien van je beoordeling aangepast. Deze kan je terugvinden in hoofdstuk 4 in het Handboek arbitrage, klik hier

Voor vragen kan je contact opnemen met de medewerkers arbitrage van je district. Wij wensen je een plezierig en sportief seizoen toe.

Met vriendelijke groeten,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Hans Schelling
operationeel manager

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren