Het ongelooflijke verhaal van Randy van Es

13 april 2018

COLUMN JAN DIRK V/D ZEE: HET ONGELOOFLIJKE VERHAAL VAN RANDY VAN ES

Bijna terloops werd vrijdag een monument opgericht voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Op Facebook was een foto te zien van een jongen in voetbaltenue, die verlegen met een bal tussen zijn handen geklemd, poseerde voor de camera. ‘Dit is Randy,’ stond erbij.

‘Randy is gek op voetbal en vastberaden die passie te volgen. Randy is eigenlijk Kika, maar omdat voetbal ‘niet voor meisjes was’, besloot Kika voortaan als Randy door het leven te gaan en haar haren kort te knippen. Randy had plezier in wat ‘ze’ deed en werd gescout door haar droomclub PSV. Toen bleek dat ze een meisje was, hield het snel op. Jaren later kwam PSV met een vrouwenteam en ging haar droom alsnog in vervulling: spelen in het rood-wit, als Kika. In het Philips stadion voetballen zat er alleen nog niet in. Nu lijkt deze droom toch in vervulling te gaan. Want morgen, 6 april 2018, spelen de OranjeLeeuwinnen in een vol Philips Stadion tegen Noord-Ierland. Geniet ervan, Randy!

Kika van Es

Het bericht kwam van FlowSports, het managementbureau voor de zaakwaarneming van Kika van Es, speelster van het Nederlands elftal. Vanwege een blessure kon ze die avond helaas niet meespelen tegen Noord-Ierland, maar ondanks haar afwezigheid op het veld, leek haar verhaal de wedstrijd van extra energie te voorzien. Er werd met 7-0 gewonnen. Voor de jongste fans in het PSV-stadion moet het nauwelijks te bevatten zijn geweest, dat er een tijd was, waarin je je als meisje moest vermommen om je voetbaldroom waar te maken.

Te gek voor woorden dat er zo seksistisch werd gekeken (en wordt) naar een tak van sport waarvan de aantrekkelijkheid met de dag groeit en speelsters van voetbalsters influencers zijn worden. Vandaag nog kreeg ik een brief van Roos (11 jaar). Zij wil graag bij Ajax voetballen, maar mag niet, omdat meisjes pas vanaf 16 jaar welkom zijn, terwijl jongens zich al op 6-jarige leeftijd kunnen aanmelden. 

Volgende fase

Bij de bond werken we daarom aan de volgende fase van het vrouwenvoetbal. We vinden dat kinderen niet meer mogen worden bevooroordeeld op basis van sekse. Iedere speler moet zichzelf kunnen zijn in het voetbal. Dat voelt de KNVB als een plicht. Kinderen moeten met gelijkgestemden kunnen voetballen, lol hebben en dezelfde kansen krijgen. De uitgangspunten hiervoor zijn wat ons betreft talent, ambitie, beleving, niveau, leeftijd en ongeacht sekse, een aanbod wat daarbij past. Daar zullen de bond en de clubs naar moeten streven. 

 

 

 

Nico Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, vertelde daarover een interessante anekdote tijdens zijn eerste kennismaking met de OranjeLeeuwinnen. Zoon Justin (TSG 1899 Hoffenheim) voetbalde bij de pupillen van Quick 20 in Oldenzaal een aantal seizoenen (tot zijn tiende) in een mixed team met onder meer Jill Roord (Bayern München). Volgens Hoogma was dit team onverslaanbaar en werd elk jaar met twee vingers in de neus kampioen. Lijkt me een mooi vooruitzicht. Met dank aan Randy.

P.S. Roos, ik heb je brief gekregen en hoop dat je snel bij Ajax kunt spelen.

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren