SNO plaats zich NK Veldvoetbal in Enschede

27 juni 2018

Op zaterdag 23 juni jl. stond het jaarlijkse IJssel en Berkel toernooi gepland. De (goede) organisatie lag (zoals altijd) in handen van de scheidsrechtersvereniging Zutphen. Na enkele jaren van afwezigheid, was ook SNO uit Nijverdal weer present, hetgeen ons als bestuur goed doet.

De technische commissie (Rudolf Wolterink en Jan Klein Ganseij) had alles goed voorbereid en had het volgende team samengesteld: Maikel van Munster, Max van der Lei, Gert Jan Beltman, Rachnar Kikkert, Stan Endeman, Roel Poffers, Maurice Paarhuis en Andre Meulenkamp. Het cliché luidt ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, maar het is natuurlijk prachtig om te zien dat ons team dit jaar bestond uit veel jonge gasten. Gert-Jan Beltman was met zijn (slechts) 39 jaar de nestor van de groep.

Rond 10.00 uur arriveerde het SNO team op sportpark de Forst in Voorst. Zoals voorafgaande bekend, betrof het louter wedstrijd op een half veld en werden de wedstrijden afgewerkt met zeven tegen zeven spelers. Alle deelnemende verenigingen (Arnhem, Deventer, Enschede, Nijmegen, Nijverdal, Zutphen en Zwolle) werden in een poule gestopt. Concreet betekende dit zes wedstrijden in totaal. 2 wedstrijden voor de lunch en vier wedstrijden voor in de middag.

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen scheidsrechtersvereniging Arnhem. De opstelling van SNO zag er als volgt uit: Stan op goal, achterin Gert Jan, Roel en Maikel. Andre (afgewisseld met Maurice) op het middenveld en voorin Rachnar en Max. De wedstrijden duurden 15 minuten. Al in de derde minuut kwam SNO op een 1-0 voorsprong door een prachtig afstandsschot van Max van der Lei. Voor de rest kan gesteld worden dat het een gelijk opgaande wedstrijd was. In de 10de minuut van de wedstrijd viel Andre geblesseerd uit. Voor hem zat het toernooi er op. Een fikse streep door onze rekening, aangezien we slechts 1 wissel tot onze beschikking hadden. In de 12de minuut pakte Max een (nuttige) gele kaart door zijn directe tegenstander opzichtig vast te houden. Een 5 minuten straf was het logische vervolg. SNO verzuimde de geboden ruimte goed uit te spelen, waardoor het tot het slot van de wedstrijd spannend bleef. Uiteindelijk kon SNO de 1-0 voorsprong over de streep trekken.

De tweede tegenstander van de dag was scheidsrechtersvereniging Enschede. Door diverse omstandigheden (diverse toernooien en een talenten dag) was Enschede niet in staat om met het sterkst mogelijke elftal naar Voorst af te reizen. Ondanks dit hadden ze zich niet afgemeld en waren ze met een mix van (zeer) jong en (relatief) oud voetbaltalent naar Voorst gekomen, waarvoor hulde! Maurice zette SNO in de derde minuut op 1-0. Daarna dachten diverse SNO’ers dat er een monsterscore inzet, waardoor diverse spelers (blind) naar voren liepen. Binnen 5 minuten scoorde Enschede de gelijkmaker. Direct daarna kwam Enschede uit een goed genomen vrije trap op 2-1 voorsprong. Rudolf en Jan sommeerden de SNO’ers te spelen als een team. Diverse spelers waren alleen maar bezig met hun eigen succes. Hun woorden hadden succes. Binnen 5 minuten (!) scoorde SNO drie maal. Allereerst maakte Rachnar de 2-2, waarna Max de 3-2 aantekende. Gert Jan Beltman besliste de wedstrijd en maakte de 4-2. Opnieuw een driepunter voor de heren uit Nijverdal.

Aansluitend stond de (traditionele) lunch op de planning, waarvoor onze complimenten voor de gastheren/gastdames van v.v. Voorst. Gedurende de pauze moet Roel behandeld worden door de fysiotherapeut. Hij heeft in de wedstrijd tegen Enschede een enkelblessure opgelopen. Gelukkig voor SNO (die al geen wissels meer tot hun beschikking hadden) kan hij (op karakter) het toernooi voortzetten. Wel beslissen de trainers dat ‘good old’ Jan Klein Ganseij de laatste vier poulewedstrijden gaat keeper en dat Stan vanaf dat moment als veldspeler gaat fungeren.

Direct na de lunch waren onze sportvrienden uit Deventer de volgende tegenstander. Een geduchte tegenstander. Deventer had vorige week (in Eindhoven) een verdienstelijke tweede plek behaald op het Nederlands Kampioenschap. SNO besloot om vanuit een verdedigende tactiek te opereren. Het was voornamelijk tegenhouden. In de 6de minuut van de wedstrijd kreeg SNO een vrije trap rond de middellijn. Maurice zag dat de keeper van Deventer niet goed gepositioneerd stond (Robbert Karkdijk) en schoot de bal binnen….1-0. Het was een sportieve, doch fanatieke wedstrijd. Nadat een speler van Deventer een pittige overtreding had gemaakt, vroeg Max of hier een gele kaar niet op zijn plaats was. Onsportief in de ogen van de leidsman, hetgeen Max op de tweede gele kaart van de dag kwam te staan. De speler van Deventer, welke de overtreding beging, mocht ook vijf minuten op het strafbankje gaan zitten. In de slotfase van de wedstrijd reclameerde Deventer voor een vermeende handsbal van Gert Jan. De scheidsrechter liet doorspelen. Echter was iedereen een fractie van een seconde afgeleid door het tumult, waarna de aanvaller van Deventer de bal hard in de touwen schoot en Jan Klein Ganseij verbouwereerd achterliet. 1-1 was de eindstand. Dubbele gevoelens. Over de hele wedstrijd was dit resultaat het maximaal haalbare, alleen als je de gelijkmaker pas in de slotfase tegen krijgt, dan is dit natuurlijk erg zuur.

De vierde tegenstander van de dag waren de scheidsrechters uit Zwolle. Zwolle was niet in staat geweest om een representatief elftal op de been te brengen. Ze hadden daarom een team afgevaardigd met (nagenoeg) alleen maar voetballers en hadden dit keurig gemeld bij de organisatie. De wedstrijd tegen Zwolle was een uiterst sportieve en leuke wedstrijd om te zien. Complimenten over de wijze waarop de voetballers van Zwolle de wedstrijd benaderden. De wilden natuurlijk graag presteren maar voetbalden met respect en veel spelvreugde. In de 10de minuut zette Stan SNO op een 1-0 voorsprong. Het was een ‘Barcelona’ goal. Nagenoeg alle spelers van SNO werden betrokken in deze prachtige aanval. 1 minuut voor het einde van de wedstrijd maakte Zwolle gelijk. Zuur! Opnieuw leken we in de slotfase dure punten te verspelen, alleen toen stond Stan op. In de allerlaatste (!) seconde van de wedstrijd schoot hij de 2-1 binnen! Heerlijk, drie punten erbij!

De een na laatste wedstrijd was een wedstrijd tegen scheidsrechtersvereniging Nijmegen. Een zeer belangrijke wedstrijd. Indien we deze wedstrijd winnend zouden afsluiten, dan zouden we erg dicht bij de titel zijn. Het zou echter geen makkelijke opgave zijn, aangezien Nijmegen vorige week op de vierde plaats was geëindigd op het Nederlands Kampioenschap. Ze hadden zowel de halve finale als wel de wedstrijd om de derde plek verloren door strafschoppen. Kortom, een geduchte tegenstander. Het was een wedstrijd met weinig hoogtepunten. Na ongeveer 10 minuten was er een opstootje, waarna scheidsrechter Harmelink besloot om zowel Maurice als wel een speler van Nijmegen een gele kaart te geven. In de slotfase was er een nog een mooie kans voor Stan, echter hield de keeper van Nijmegen de bal met een prachtige redding tegen. Kortom, een terechte 0-0 was het gevolg.

In de laatste wedstrijd voor SNO was het organiserende Zutphen de tegenstander. Deventer had zijn laatste poulewedstrijd gewonnen en dat betekende dat de opdracht voor SNO simpel (maar schier onmogelijk was). We moesten met 6 doelpunten verschil de wedstrijd winnen. In de eerste minuut zette (topscoorder van SNO) Stan de 1-0 op het scorebord. Verder kon SNO weinig creëren. Man van de wedstrijd was Jan Klein Ganseij. Hij had enkele fantastische reddingen. Linker kruising, rechter kruising, de spelers van Zutphen konden mikken wat ze wilden, alleen was Jan in deze wedstrijd absoluut niet van plan om te capituleren. SNO was in staat om de 1-0 zege veilig te stellen.

Resumerend kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. SNO won vier van haar zes wedstrijden. 2 wedstrijden eindigden in een gelijkspel, waardoor SNO samen met Deventer het toernooi eindigde op 14 punten. Zoals hierboven reeds aangeven had Deventer een beter doelsaldo, waardoor ze de (terechte) winnaar werden van het IJssel en Berkel toernooi. SNO eindigde verdienstelijk (en ongeslagen) op de tweede plek. De Fairplay prijs ging dit jaar naar de sportvrienden van Arnhem.

Door deze verdienstelijke tweede plek heeft SNO zich geplaatst voor het volgende NK Veldvoetbal, welke volgend jaar plaats zal vinden bij scheidsrechtersvereniging Enschede, in verband met hun 100 jarige bestaan.

Rest ons nog om de organisatie te bedanken voor het prima georganiseerde toernooi. De laatste woorden wil ik echter graag besteden aan Rudolf en Jan. De laatste jaren hebben wij (door het feit dat we te weinig voetballers tot onze beschikking hadden) niet deelgenomen aan deze prachtige voetbaltoernooien. Ondanks de teleurstellingen bleven beide heren altijd positief en hebben ze er ook vandaag voor gezorgd dat het voor iedereen (inclusief de aanwezig supporters van SNO) een zeer gemoedelijke en gezellige dag is geworden, waarvoor onze dank!