Arbiters van Scheidsrechtervereniging Nijverdal e.o. fluiten toontje hoger

21 juli 2018

Jan van Otten, Wim Willems, Rachner Kikkert en Maurice Paarhuis maken promotie.

NIJVERDAL/RIJSSEN - Scheidsrechters SNO maken promotie. Ze trainen nog even door met hun collega’s. 

Stefan Wegdam 14-07-18, 06:54 
 
 

Het is hartje zomer en morgen is de finale van het WK in Rusland. Voetballiefhebbers kunnen zich verheugen op Frankrijk - Kroatië. Voor de amateurspelers is de zomerstop allang begonnen. Zij kunnen voor de buis gaan zitten. De arbiters van Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken (SNO) daarentegen maken zich opnieuw gereed voor een training. Ze willen fit blijven. Alleen in de bouwvakweken wordt niet getraind.

Goed nieuws

Maurice Paarhuis (Hellendoorn), Wim Willems (Rijssen), Jan van Otten (Rijssen) en Rachnar Kikkert (Hardenberg) zijn er ook. Dit viertal heeft goed nieuws gekregen. Ze zijn gepromoveerd. Volgend seizoen fluiten ze in een hogere competitie. Paarhuis mag na de zomer zelfs wedstrijden in de derde divisie leiden. Voor de inwoner van Hellendoorn is het een opmerkelijke stap. „Ik heb enkele jaren op de betaald voetballijst gestaan. Uiteindelijk is de promotie naar het betaald voetbal uitgebleven. Ik ben gewogen, maar te licht bevonden. Vorig seizoen floot ik alleen maar in de hoofdklasse. Maar nu maak ik dus een stap hogerop naar de derde divisie”, zegt Paarhuis, die tevens voorzitter van de SNO is.

Promotie naar 2de divisie

De inwoner van Hellendoorn beschouwt deze promotie niet als een nieuwe kans om de sprong naar het betaald voetbal alsnog te maken. „In theorie kan het wel, maar het gebeurt zelden dat scheidsrechters later toch nog in het betaald voetbal komen. Ik zou nog eens kunnen promoveren naar de tweede divisie. Maar dan houdt het wel op”, verwacht Paarhuis. Hij geeft de voorkeur aan het zaterdagvoetbal. „Op zaterdag is er veel meer entourage. Bij de zaterdagwedstrijden in de derde divisie komt veel meer publiek dan op zondag. Er zitten mooie clubs bij. Quick Boys en DVS’33 bijvoorbeeld”, zegt Paarhuis. De zondag is echter geen voetballoze dag. „Dan ben ik elftalleider bij De Zweef.”

Te laat begonnen

Wim Willems en Jan van Otten daarentegen zullen nooit duels leiden in de derde divisie. Zij fluiten in lagere competities. Maar ook zij mogen hogerop. „Ik ben eigenlijk veel te laat begonnen met fluiten. Pas een jaar of vijf geleden”, zegt de 53-jarige Willems. De Rijssenaar wist dat er een scheidsrechterstekort was. Hij besloot de stoute schoenen aan te trekken en op cursus te gaan. „Ik ga jeugdwedstrijden in de hoofdklasse en vierde divisie fluiten”, zegt Willems. Zijn plaatsgenoot Van Otten is arbiter van seniorenwedstrijden. Hij fluit op het veld en in de zaal. „Ik heb promotie gemaakt in de zaal. Bij vier wedstrijden zijn er rapporteurs geweest.”

Te jong

Voor de veldcompetitie verandert er voor de Rijssenaar niets. De vierdeklassers op zaterdag kunnen hem ook volgend seizoen weer begroeten. Voor seniorenvoetbal is Kikkert nog te jong. Hij is pas 17. De tiener fluit jeugdwedstrijden. „Bij veel wedstrijden zijn de spelers even oud als ik. Maar dat maakt me niets uit. Vaak schatten ze me iets ouder. Mijn lengte heb ik mee. Ik ben 1.91.” Jeugdvoetbal is niet zijn einddoel. „Ik wil later ook naar de senioren.” Maar het is volgens zijn collega’s beter voor hem om niet laag in te stromen. De vijfde klasse van het zondagvoetbal bijvoorbeeld zou hij moeten overslaan. Een jonge arbiter blootstellen aan ruw taalgebruik vinden ze onverstandig. „Het is beter om eerst naar de top van het jeugdvoetbal te gaan”, adviseert Paarhuis zijn jonge collega. Van Otten knikt instemmend. Hij maakt er nog een grapje bij. „Het is nekherniavoetbal in de laagste klasse. Je moet steeds omhoog kijken, omdat vaak de hoge bal wordt gespeeld.”

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

30Mrt
Bartho Reuvers O12 toernooi
Aanvang: 09:00
30Mrt
Easter Open (SV Gramsbergen)
Aanvang: 09:00
01Apr
Salland Cup
Aanvang: 09:00
02Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
08Apr
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal
Aanvang: 20:00

Wij zijn trots op onze sponsoren