55ste Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering SNO Nijverdal

02 april 2019

Beste SNO-ers,

Op maandag 1 april heeft de 55ste jaarlijkse algemene ledenvergadering van Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken plaatsgevonden. Om 20.00 werd de vergadering geopend. Een bijzonder woord van welkom was er voor de erevoorzitter van SNO, betreffende dhr. Spenkelink, onze ereleden (Westenbroek, Schwarte, Boerdam, Schuurman en van der Velde) en aan onze leden van verdienste (de heren Schippers, Arrindell en Poffers). Daarnaast was het mooi om te zien dat er diverse collega COVS verenigingen de moeite hadden genomen om ons te bezoeken in Nijverdal. Dit had betrekking op de COVS verenigingen Zwolle, Deventer en Enschede. Tot slot was er een warm woord van welkom aan de vertegenwoordiging van de KNVB. Namens de KNVB waren Jan van Dijk en (ons lid) Jan Schippers aanwezig. 

Allereerst werd er een moment van stilte ingelast voor alle dierbaren, welke ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Speciale aandacht was er voor ons (actieve) lid Gerhard Scheperman, welke ons veel te vroeg is ontvallen. Aansluitend maakte de voorzitter gebruik van het moment om de huidige stand van zaken binnen SNO nader onder de loep te nemen.

Allereerst werd er stilgestaan bij het naderende afscheid van onze secretaris Andre Meulenkamp. Na jaren trouwe dienst heeft hij besloten om een stap terug te doen en om zich niet herkiesbaar te stellen als secretaris. De voorzitter gaf aan, ondanks door het verlies van Andre veel kennis en expertise te verliezen, hoge verwachtingen te hebben in het nieuw te vormen bestuur. Wat hem betreft een mooie mix uit ervaren leden en enkele jonge ‘honden’.

Bovendien werd er stilgestaan bij het feit dat 2 jaar geleden de bestuurslaag COVS district oost is komen te vervallen. Regionale COVS verenigingen dienden (in grotere mate) samen te werken. Vorig jaar waren wij als bestuur niet tevreden over de wijze waarop deze samenwerking ingevuld werd. Je merkt echter dat dergelijke (culturele) wijzigingen tijd nodig hebben. Op dit moment zijn wij namelijk erg tevreden over de regionale samenwerking met de andere COVS verenigingen. Met de COVS verengingen Zwolle en Meppel werken wij samen m.b.t. het aanstellen bij vriendschappelijke wedstrijden. Met Deventer hebben wij een goede samenwerking qua kennisoverdracht. Tot slot kan gesteld worden dat de samenwerking met de Twentse goed is. Sinds dit jaar bezoeken we elkaars trainingen. Je merkt dat dit een positief effect heeft op de onderlinge samenwerking.

Daarnaast ging Maurice in op de samenwerking tussen de KNVB en de SNO leden. Het blijft een punt, welke wij als bestuur altijd kritisch blijven volgen. Waar er twee ‘vechten’ hebben er twee schuld. Echter, bekruipt ons wel steeds vaker het gevoel dat indien de KNVB een reguliere werkgever zou zijn, men geen ‘werknemers’ meer over zou houden. Er mist regelmatig een stukje waardering voor de vrijwilligers. Het spreekwoord is niet voor niets ‘alles wat aandacht krijgt groeit’. Wij zullen als bestuur dit punt goed blijven monitoren en samen met de KNVB kijken hoe we dit in de toekomst ten positieve kunnen beïnvloeden.

Nadat de officiële opening had plaatsgevonden, ging Andre Meulenkamp in op de in en uitgaande post. Voor deze avond hebben wij 13 afmeldingen ontvangen. De notulen van de vorige JALV werden goedgekeurd door de leden. Daarna ging de penningmeester van SNO (Dirk Jansen) nader in op de begroting van 2019. Bovendien gaf hij de aanwezigen een inkijk in de behaalde resultaten van 2018.

De inkomsten over 2018 waren hoger dan begroot. De uitgaven waren nagenoeg gelijk aan de begrote uitgaven. Al met al kijken we daarom terug op een (financieel) zeer positief jaar. We zien dat de inkomsten uit vriendschappelijke wedstrijden weer behoorlijk zijn toegenomen. Een speciaal woord van dank voor Anton Kreileman. Daarnaast zien we ook een stijging m.b.t. de sponsorinkomsten.

Namens de kascommissie kreeg Jan van Otten het woord. Hij verzocht de vergadering om het bestuur, en met name de penningmeester, decharge te verlenen. De vergadering ging hier mee akkoord. De penningmeester stelde de vergadering voor om de jaarcontributie op € 37.50 euro te laten. Hier stemde de vergadering logischerwijze mee in. De leden welke per 1 januari de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt, dienen € 18,75 te betalen. Voor jeugdleden (welke op 1 januari nog geen 19 jaar zijn) zal er geen contributie worden geint.

Nadat de verslagen van de diverse commissies waren besproken (begeleidingscommissie, technische commissie, aanstellingscommissie, voetbalcommissie en de ontspanningscommisie) ging de voorzitter nader in op de bestuursverkiezingen.

Allereerst werd er stilgestaan bij het vertrek van Andre Meulenkamp. Andre heeft sinds 2011 succesvol de functie van secretaris binnen SNO ingevuld. Andre heeft jaren in de top van het amateurvoetbal gefloten. In Andre verliezen we (binnen het bestuur) veel kennis en kunde. Namens het bestuur werd Andre bedankt voor alle bewezen diensten en ontving hij een leuke attentie voor hem en zijn partner Marianne. Aansluitend werd Gerwin Moeken (door de vergadering) benoemd tot secretaris. Vanaf heden zal het Dagelijks bestuur bestaan uit Dirk Jansen, Gerwin Moeken en Maurice Paarhuis.

Tot slot (bij het onderdeel bestuursverkiezing) werden twee nieuwe leden welkom geheten in het bestuur, betreffende Max van der Lei (uit Dedemsvaart) en Rachnar Kikkert (uit Hardenberg). Daarnaast heeft het bestuur nog een vacature voor een algemeen lid. We zitten (met de twee nieuwe bestuursleden) op 6 bestuursleden. Het geniet de voorkeur om weer een oneven aantal bestuursleden te hebben (voor eventuele stemmingen). Hier hoopt het bestuur op korte termijn een invulling aan te kunnen geven.

Vorig jaar hebben wij als bestuur veel tijd en energie gestoken in het up to date krijgen van onze (interne) administratie m.b.t. jubilea. Andre Meulenkamp en Wim van der Velde hebben dit op een goede wijze vormgegeven. De overige beleidsplannen van het bestuur hadden betrekking op het damesvoetbal en de sponsorcommissie. Wij zijn (gematigd) positief over deze twee onderwerpen. Echter zijn wij van mening dat wij nog niet op het gewenst niveau zijn m.b.t. deze onderwerpen. Het is ons tot op heden nog niet gelukt om vrouwelijke leden binnen te halen. Het komende seizoen gaan wij (in samenspraak met de KNVB en onze technische commissie) trachten scheidsrechter cursussen te organiseren, om op deze wijze een goede invulling te geven aan dit onderwerp. Daarnaast kan gesteld worden dat wij vorig jaar (in samenspraak met Laurens van Munster) een sponsorcommissie hebben gerealiseerd. Wij als bestuur zijn tevreden over de wijze waarop Laurens hier (tot op dit moment) een invulling aan geeft. Echter, willen wij het komende jaar echt gaan ‘oogsten’. We hebben de afgelopen periode reeds drie nieuwe sponsoren binnengehaald. Dit aantal proberen wij het komende jaar verder uit te breiden, zodat wij op deze wijze meer inkomsten kunnen genereren voor SNO.  

Aansluitend werden er vier jubilarissen in het zonnetje gezet. Allereerst werd Johan Schwarte gehuldigd voor het feit dat hij zowel 40 jaar lid is van de COVS als wel van SNO Nijverdal. Johan is bestuurslid geweest tot september 2014. Hij heeft (als actief bestuurslid) het 50 jarige jubileum meegemaakt. In 2006 is Johan erelid geworden van SNO. Johan is een zeer gewaardeerd lid binnen SNO. Hij is elke dinsdag op de training aanwezig. Hij is een verlengstuk voor het bestuur. Alles wat het bestuur moet weten, krijgen wij via hem te horen. Hij staat er zeer goed op bij clubs in de regio, iedereen kent onze gezellige praatjesmaker. Uit handen van onze erevoorzitter Herman Spenkelink ontving hij de COVS speld. Van SNO ontving hij een prachtig klokwerk.

Als tweede was onze sportvriend Gerard Westenbroek aan de beurt. Gerard is 50 jaar lid van de COVS (Nederland). Over twee jaar is hij 50 jaar lid van SNO Nijverdal. Hij is erelid van de SNO geworden in 1999. Gerard heeft jarenlang in het bestuur gezeten van SNO. Daarnaast heeft hij in diverse commissies gezeten: voetbalcommissie, trimloop commissie, vis commissie en de sponsorcommissie. Bovendien is hij jarenlang trainer geweest voor de actieve scheidsrechters en verzorgde hij de bekers voor de spelregelwedstrijden. Wegens zijn grote inbreng voor de arbitrage (zowel binnen SNO als wel regionaal) ontving hij bovendien de ‘Gouden Scheidsrechter Speld’ van de COVS. 

Ook Marinus Wissink had een jubileum te vieren. Marinus is 50 jaar lid van de COVS als wel van SNO Nijverdal. Marinus heeft in zijn jongere jaren altijd gefloten in de top van het amateurvoetbal. In de jaren 80 heeft bij binnen SNO goed werkt geleverd binnen de technische commissie. Marinus is elk jaar trouw aanwezig op de feestavonden van SNO. Uit handen van Herman ontving hij de COVS speld. Namens SNO werd Marinus een prachtig weerstation overhandigd.

Tot slot was het de beurt aan Henk Boerdam. Henk Boerdam heeft heel veel voor SNO betekend. In de periode tussen 1972 en 1984 is hij tweede voorzitter geweest van SNO. In de periode tussen 1984 en 1990 is hij voorzitter geweest. Aansluitend is hij nog 7 jaar secretaris geweest. In de tussentijd is hij ook nog 14 jaar actief geweest binnen de technische commissie. Sinds 1995 is hij erelid van SNO en in 1997 heeft hij de gouden scheidsrechter speld ontvangen. Uit handen van Herman ontving hij de COVS speld. Namens SNO ontving Henk een prachtig weerstation.

Aansluitend werd er een pauze van 10 minuten ingelast, zodat alle jubilea konden werden gefeliciteerd en iedereen kon genieten van een welverdiend drankje.

Na de pauze passeerden alle commissies de revue. In het komende jaar zal de kascommissie bestaan Jan van Otten en Stan Endeman. De reserves zijn Wim van der Velde en Gert-Jan Beltman. De technische commissie bestaat het komende jaar uit Maikel van Munster, Wim van der Velde en Stan Endeman. Mooi om te zien dat in deze (belangrijke) commissie alle leden hun werkzaamheden continueren.

De feestavonden zullen ook het komende jaar succesvol worden ingevuld door Hans Groenhuijsen, Maikel van Munster en Maurice Paarhuis. M.b.t. de aanstellingscommissie kan gesteld worden dat Anton Kreileman heeft aangegeven aan het einde van het seizoen te stoppen. Het bestuur beraadt zich momenteel op de invulling van deze belangrijke post. Hierover zal t.z.t. meer bekend worden gemaakt. Maurice zal zijn werkzaamheden voor de beltona beloften competitie blijven voortzetten.

Herman Klein Kromhof heeft besloten om te stoppen met het begeleiden van SNO leden. Hij kan het e.e.a. niet langer combineren met zijn werk en thuissituatie. Jan Wijnberg gaat (gelukkig) gewoon door binnen deze commissie. Het doet ons als bestuur deugd om te kunnen melden dat Andre Meulenkamp zitting heeft genomen in deze commissie. Op deze wijze kan hij zijn kennis en kunde delen met (jonge) SNO-ers.

Het komende seizoen blijven Jan Klein Ganseij en Rudolf Wolterink verantwoordelijk voor de voetbalcommissie. Recentelijk hebben wij diverse (jonge) nieuwe leden mogen verwelkomen, dus wij hebben er als bestuur alle vertrouwen in dat Jan en Rudolf een mooi team gaan afvaardigen naar het NK veldvoetbal in Enschede en het district toernooi in Voorst.

Aansluitend kreeg Wim van der Velde het woord namens de technische commissie. De Hendrik Stegeman bokaal werd uitgereikt aan de spelregelkenner van het afgelopen jaar. Dit jaar was er een duidelijke winnaar aan te wijzen, namelijk Gert-Jan Beltman. Met gepaste afstand was hij de spelregelkenner van SNO. Op de tweede plek eindigde Gerwin Moeken en op de derde plek de winnaar van vorig jaar (Rudolf Wolterink).

Nadat Gert-Jan de ‘Cup met de grote Oren’ in ontvangst had genomen, was het tijd om stil te staan bij de vrijwilliger van het jaar. Dit jaar heeft het bestuur gekozen voor Wim van der Velde, of ‘Mister mentale Weerbaarheid’ genoemd. Sinds dit seizoen is Wim trainer geworden binnen de SNO. Daarnaast heeft hij een (zeer) prominente rol gespeeld binnen de organisatie van het arbitragecongres in Oldenzaal. Hij is de drijvende kracht achter de technische commissie en tot slot is hij een ware SNO ambassadeur. Uit handen van de voorzitter ontving hij een bos bloemen en een kleine vergoeding.

Aansluitend werden de trainers van SNO bedankt voor de bewezen diensten. Wim, Gert-Jan, Dick, Jan en Gert zijn in staat om elke week weer een afwisselend programma te bedenken, waarvoor hulde! Het is een traditie binnen de SNO dat de trainers hun jaarcontributie ‘retour’ krijgen, hetgeen (uiteraard) gebeurde. 

Helaas was er namens de COVS niemand aanwezig. Namens de KNVB waren Jan van Dijk en Jan Schippers aanwezig. Prachtig om te zien dat ons gewaardeerde lid Gert Maneschijn van de KNVB de gouden speld ontving. Gert is een belangrijk persoon binnen de SNO. Hij is (voor zover dit te combineren valt met zijn werk) altijd aanwezig op de training, geeft zelf goede trainingen en is ondanks zijn leeftijd nog bloedfanatiek. Ondanks tegenslagen (net niet promoveren) geeft hij absoluut niet op. Hij is een voorbeeld voor iedereen!

Nadat enkele leden nog een (algemene) vraag hadden gesteld binnen de rondvraag, werden Frits & Hans bedankt voor hun fantastische ondersteuning vanuit NKC’51. Wij als bestuur hechten veel waarde aan deze prettige samenwerking met onze sportvrienden uit de kortbalwereld.

Alle aanwezigen werden bedankt voor hun aanwezigheid en rond 21.40 werd de vergadering door de voorzitter gesloten.

Een sportieve groet,

Maurice Paarhuis

Voorzitter SNO Nijverdal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren