Theo Solen: sociaal bewogen, strateeg en doortastend

27 oktober 2019

De manier waarop hij heeft geholpen het gebouw van het voormalige klooster Maria-Oord voor Luttenberg te behouden, was typerend voor Theo Solen. De Heetenaar trok zich de aangekondigde sluiting van het klooster zo erg aan, dat hij zijn vriend Herman Holtmaat belde. ,,Herman, hoe kunnen we Maria-Oord voor Luttenberg behouden?’’ Afgelopen maandag overleed Solen.

Theo Solen bij het voormalige klooster Maria-Oord in Luttenberg.

Voor een buitenstaander is het misschien wat vreemd dat een Heetenaar opkomt voor het wel en wee in Luttenberg. Voor Theo Solen niet. Immers, zijn vrouw Joke komt daar vandaan. Voeg daarbij zijn sociale betrokkenheid, en zijn inspanningen om ook de leefbaarheid in Luttenberg op peil te houden, zijn ermee verklaard.

Longkanker

Zowat twee jaar geleden ontdekten medici bij Solen longkanker. Drie maanden had-ie nog te leven, verwachtten ze toen. Maar Solen legde zich er niet bij neer, en zocht het hogerop, in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. De Heetenaar is zeventig jaar geworden.

Solen was een sociaal bewogen man. ,,Hij had een goede visie’’, laat Holtmaat weten. ,,Mensen met en zonder zorg moeten kunnen wonen in een omgeving waarin ze willen wonen. Dat was ook zijn drijfveer om Maria-Oord te behouden.’’

Hele kluif 

Zijn doortastendheid demonstreerde Solen bijvoorbeeld bij het behoud van Maria-Oord. Het was een hele kluif om voldoende geld te vergaren voor het veilig stellen van het gebouw voor de toekomst. Een enkeling binnen de stichting LuttenbergWoont kreeg er slapeloze nachten van. Solen beet zich erin vast, en het benodigde bedrag kwam op tafel. Het complex is weer bewoond en telt nu elf huurappartementen en acht koopwoningen.

Voor het project om de recreatieboerderij De Boerschop in Luttenberg te verbouwen tot twintig kamers voor mensen met dementie, toonde Solen zijn talent als strateeg en visionair. Holtmaat: ,,We moeten deze mensen met dementie in Luttenberg opvangen en begeleiden, zei Solen. Daar kwam hij vijf jaar geleden al mee.’’

Leefbaarheid

De bedreigingen voor de leefbaarheid in kleine kernen - vergrijzing en bevolkingskrimp - raakten een gevoelige snaar bij Solen. Vanuit de stichting HeetenWoont spande hij zich in om het wonen en het leven in het dorp Heeten aantrekkelijk te houden. Hij zette zijn schouders onder projecten voor woningbouw, zorgverlening en werkgelegenheid.

In zijn werkzame leven was Solen jarenlang voorzitter van de Raad van Bestuur van Riwis Zorg&Welzijn in Apeldoorn, een organisatie voor ouderenzorg en met een groot aantal kleinschalige woonvormen voor mensen met psychiatrische aandoeningen. Een ander voorbeeld van zijn sociale betrokkenheid: in zijn dorp Heeten was hij voorzitter van de stichting Heetense Hulpgoederen Filippijnen.

Scheidsrechter

Op sportgebied blies Solen eveneens zijn partij mee. Hij hanteerde als arbiter zelf de fluit, maar was ook landelijk voorzitter van de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters. In die periode zette hij zich onder meer in voor een betere beloning voor arbiters, maar riep hij de voetbalbond KNVB ook op tot zwaardere straffen tegen spelers die scheidsrechters molesteerden.

Voor zijn vele verdiensten voor de samenleving ontving Solen een koninklijke onderscheiding. Hij kreeg de versierselen opgespeld die horen bij de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Begrafenis

De Heetenaar wordt op dinsdag 29 oktober in zijn dorp begraven. In familiekring, en aansluitend op de eucharistieviering die om 11.00 uur begint in de parochiekerk Maria Onbevlekt Ontvangen in Heeten.

Bron: www.destentor.nl 

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

23Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
30Apr
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
07Mei
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00
10Mei
Netherlands Cup (KOMM-MIT)
Aanvang: 09:00

Wij zijn trots op onze sponsoren