SNO Nijverdal behaald derde plek op 51ste editie IJssel en Berkeltoernooi!

02 juli 2024

Beste SNO-ers,

Afgelopen zaterdag, op 29 juni jl., heeft het voetbalteam van SNO Nijverdal meegedaan aan het Kreunen Bouw IJssel en Berkel toernooi te Lochem. Sinds enkele jaren betreft het districtstoernooi een zeven tegen zeven toernooi. Zes veldspelers, gecombineerd met een doelverdediger.

SNO had vandaag de beschikking over een grote selectie. Ons team bestond namelijk uit de volgende 12(!) spelers: Leon Groenhuijsen, Ferens Groenhuijsen, André Meulenkamp, Gerjan Ekkel, Maikel van Munster, Richard Hultink, Ruben van de Beld, Tom Schwarte, Gert-Jan Beltman, Ties Beltman, Koen Staarman en Thijmen Broekmate. Bij de voorgaande toernooien waren Tom en Thijmen, met hun 16 jaar, altijd de jongste heren van het gezelschap, maar deze eer was vandaag weggelegd voor de zoon van Gert-Jan Beltman. Ties is namelijk 11 lentes jong!

In district Oost zijn er 13 verenigingen aangesloten bij de Centrale Organisatie voor Scheidsrechters Verenigingen (COVS). De laatste jaren zien we echter een ontwikkeling waarin steeds meer verenigingen niet (meer) in staat zijn om een representatief team op de been te brengen. De grootmachten (qua leden) blijven over. Aan dit toernooi participeerden de volgende scheidsrechtersverenigingen: Apeldoorn, Zutphen, Arnhem, Deventer, Nijverdal, Enschede en Almelo. Prachtig om te zien dat onze dorpse club ‘gewoon’ in staat is om te wedijveren met deze grote steden. Het is iets waar we niet vaak bij stilstaan, maar waar wij als dorpse vereniging oprecht trots op mogen zijn!

In het voorwoord sprak de voorzitter van (het organiserende) Zutphen over het feit dat dit toernooi (tegenwoordig) nog de enige COVS-bijeenkomst is binnen het seizoen waar de leden van de Scheidsrechtersverenigingen elkaar kunnen ontmoeten, samen ervaringen kunnen delen, frustraties kunnen bespreken en motivatie op doen voor het nieuwe seizoen.

Om iets na 09.00 arriveerden de manschappen van André en Gert-Jan in Lochem. Beide trainers werden vandaag op vakkundige wijze geassisteerd door assistent trainer Ties, waarover later nog meer! De trainers waren in hun nopjes over hun selectie. Een goede mix met jonge krachten, aangevuld met ervaren krachten. Alle teams werden samengevoegd in één poule. Alle tegenstanders trof je éénmaal in wedstrijden van 17 minuten, waarna aansluitend de (eind)balans kon worden opgesteld.

Na het nuttige van een goede kop koffie/thee, werden alle voetballers toegesproken door de coaches Gert-Jan en André. Ties had enkele goede inhoudelijke toevoegingen. Om 10.00 mochten onze jongens aantreden op het hoofdveld. Direct mochten we aan de bak. Een wedstrijd tegen het organiserende Zutphen. Het was een leuke en sportieve wedstrijd, waarin SNO zich uitstekend presenteerde. Keeper André had de organisatie goed staan en SNO gaf nagenoeg niks weg. Een prachtige aanval van SNO, welke via meerdere schijven terecht kwam bij GerJan. Vanaf links gaf hij een puntgave voorzet op ons zestienjarige talent Thijmen, die wel raad wist met deze kans en de winnende treffer op het scorebord zette! Volgens vader Bertold ‘deed hij dit anders nooit’, dus pieken op het juiste moment zullen we maar zeggen! De eerste driepunter was een feit! Van de dienstdoende arbiter kregen wij een 8 voor sportiviteit!

Om 10.40 mochten we op veld twee aantreden tegen de scheidsrechters uit Apeldoorn. Apeldoorn beschikt al jaren over een uitstekende ploeg, dus we mochten aan de bak! SNO speelde een goede en gedegen wedstrijd. Alle spelers voerden hun taken uitmuntend uit en niemand verzaakte. Het was een wedstrijd die gekenmerkt werd door weinig kansen. Opnieuw stond de verdediging als een huis. Aanvallend konden onze jongens ook geen potten breken, met een (logische) 0-0 als uitslag. SNO ontving voor deze wedstrijd een 7 voor de sportiviteit.

De laatste wedstrijd voor de pauze werd om 11.20 gespeeld. Op het hoofdveld mochten wij aantreden tegen onze sportvrienden uit Enschede. Enschede had een week daarvoor beslag gelegd om de Nederlandse titel, dus op voorhand wisten wij dat het een zware kluif zou gaan worden, hetgeen in de praktijk ook bleek. SNO was (zichtbaar) onder de indruk van haar tegenstander, hetgeen direct in de eerste minuut reeds zorgde voor een 0-1 achterstand. Een voorzet van links werd niet goed verwerkt door Richard en de caramboleerde achter André het net in. Enschede bleef vol gas geven, hetgeen enkele minuten later zorgde voor de 0-2. Een goede aanval over rechts werd door de spits vakkundig hard in de hoek geschoten. SNO werd in deze fase van de wedstrijd overlopen. De spits van Enschede ging alleen op het doel van André af. André wist zijn inzet vakkundig te keren, alleen kwam de bal op de voet van Koen. Koen kon onvoldoende reageren, waardoor de bal (heel ongelukkig) in ons eigen doel terecht kwam. De coaches probeerden de manschappen (positief) op te peppen en gaven (á la Happel aan): ‘Kein geloel, fussbal spielen’. Deze woorden waren niet aan dovemans oren gericht. In de slotfase maakte ons zestienjarige sympathieke lid Tom Schwarte de eretreffers en bepaalde daarmee de einduitslag op 1-3. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter waren de coaches duidelijk. We hadden ons kranig geweerd tegen een simpelweg betere tegenstander! Van de arbiter kregen we een 7 voor sportiviteit in deze wedstrijd.

Via deze weg (nogmaals) de complimenten voor het organiserende Zutphen. De lunch was (zoals altijd ) weer uitstekend voor elkaar! Uiteraard niet van het niveau van Hans Groenhuijsen tijdens de feestavond van vorige week, maar nog steeds prima voor elkaar! In de loop van de dag liepen de temperaturen steeds hoger op, dus goed insmeren was het devies!

Om 13.00 stond de vierde wedstrijd op het programma. Tegenstander waren onze buren uit Almelo. Het is altijd spannend om te zien hoe eenieder uit de pauze komt. Hoe voelen de spieren en hoe is de krentenwegge gevallen.

Het team van Almelo was, mede door blessures, reeds gereduceerd tot 7 spelers. Met instemming vanuit onze kant leenden ze een speler van de scheidsrechtersvereniging Zutphen. Alle goede bedoelingen ten spijt, Almelo was absoluut niet bij machte om de aanvalsdrift van SNO te stoppen. Binnen no-time stonden de manschappen uit Nijverdal op een eclatante 0-3 voorsprong. Het was een prachtige hattrick van ons jonge bestuurslid Ruben van de Beld. Het was een heuse gala voorstelling op het hoofdveld. Af en toe kwam Almelo eruit, maar onze keeper André was een uiterst bekwame ‘sta-in-de-weg’. Bij een prachtig schot was André echter kansloos. SNO besloot om te wisselen en ons elf jarige talent Ties Beltman kwam in het veld. Hij was erop gebrand om vandaag vaker te scoren dan zijn vader. Luttele seconden later kwam Ties alleen voor de keeper uit en scoorde voor SNO! Wij zijn er van overtuigd dat Ties hiermee de jongste doelpuntenmaker zal zijn in de geschiedenis van dit prachtige toernooi! Hulde aan Ties! SNO kreeg een 7 voor sportiviteit tijdens deze confrontatie.

Aansluitend gingen de jongens genieten van een lekker (verkoelend) drankje in de kantine. Dik verdiend, na deze prachtige derby zege tegen Almelo. In de vijfde wedstrijd mochten we het opnemen tegen onze eeuwige rivaal Deventer. Om 13.40 trapten we af op speelveld 2. Gert-Jan maakte de opstelling bekend en voetballen maar! Na afloop van de wedstrijd keken de trainers André en Gert-Jan elkaar vol ongeloof aan. Zelden (tot nooit) hebben we het zo eenvoudig gehad tegen de manschappen uit Deventer. De eerste twee minuten waren voor Deventer, maar tijdens de volgende vijftien minuten waren we heer en meester.

Binnen luttele minuten stonden we met 3-0 voor. Twee doelpunten werden gemaakt door Gerjan en ook Gert-Jan Beltman maakte zijn eerste doelpunt van het toernooi. Ongekende weelde! Vanaf de aftrap (na de 3-0) probeerden de manschappen uit Deventer om direct vanaf de aftrap te scoren, maar deze inzet ging (gelukkig) ruim over het doel! De trainers besloten om onze nieuwe topscoorder (in wording) te brengen. Ties kwam in het veld en scoorde de 4-0, waarmee de wedstrijd definitief in ons voordeel werd beslist. In de absolute slotfase strooide Ruben nog wat extra zout in de wonden van Deventer door de 5-0 aan te tikken. Het bericht dat SNO Deventer met 5-0 had verslagen werd met veel gejuich ontvangen door ons bestuurslid Max, die als fanatiek PEC Zwolle supporter wel kon genieten van dit bericht. Ook bij deze wedstrijd ontvingen wij een 7 voor sportiviteit.

Om 15.00 stond voor SNO de zesde en tevens laatste wedstrijd van de dag op de planning. Tegenstander was Arnhem. SNO stond er fantastisch op. We hadden reeds 10 punten behaald. Enschede en Apeldoorn waren vandaag simpelweg een maatje te groot, maar SNO zette alles op alles om de bronzen plak mee te kunnen nemen richting Nijverdal. Hiervoor zou een gelijkspel tegen Arnhem, onze naaste belager voor de derde plek, volstaan. De technische staf wilde echter wel graag zien dat dit gepaard zou gaan met Fair Play. SNO had (tot de laatste wedstrijd) prachtige cijfers verzameld. Startende met een 8, opgevolgd door vier maal een 7. Je merkt direct dat onze voorzitter afwezig was….

Arnhem was een fysieke ploeg, waar we het de afgelopen jaren altijd lastig tegen hebben. SNO was echter vanaf het begin de beter voetballende ploeg. Echter gaat het in wedstrijden niet altijd om het beste voetbal. Daar kwamen wij ook achter. Het eerste schot op doel belandde vol in de kruising achter André. Enkele minuten later kwam Arnhem er opnieuw uit en opnieuw waren ze uiterst effectief. Opnieuw een prachtig schot vol in de kruising en SNO stond tegen een 0-2 achterstand aan. Zou SNO de derde plek op het laatste moment alsnog verspelen? SNO bleef echter rustig en bleef goed voetballen. Ruben van de Beld werd in het strafschopgebied op onreglementaire wijze onderuit gehaald en SNO kreeg een strafschop.

Gerjan, die normaliter altijd stoïcijns is, was echter niet in staat om de keeper te verschalken. Balen natuurlijk, maar in deze situatie gebeurde er van alles. Tumult op het veld en een speler van Arnhem werd met rood van het speelveld gestuurd. De arbiter besloot dat Gerjan de strafschop mocht overnemen. Ditmaal bleef Gerjan ijzig kwam en scoorde de 1-2. De emoties liepen aan de kant van Arnhem hoog op en ze waren er absoluut niet bij met de gedachten. Direct na de aftrap zette Ruben goed druk en pakte de bal af van een speler van Arnhem. Hij maakte de (zelf gecreëerde) kans perfect af en zette SNO op een volledig verdiende 2-2! In de laatste seconden van de wedstrijd moest SNO deze gelijke stand over de streep trekken, hetgeen gelukt is, waarvoor een groot compliment aan het volledige team! Ons perfecte optreden werd door de arbiter van dienst beloond met een 8 voor sportiviteit.

De scheidsrechtersvereniging Almelo was (qua aantallen) niet meer in staat om de laatste poulewedstrijd te spelen. Prachtig om te zien dat enkele spelers van SNO Almelo hebben geholpen en met onze buren hebben meegevoetbald, zodat Almelo ook de laatste wedstrijd ‘gewoon’ kon spelen.

Nadat alle spelers verkoeling hadden gevonden onder de douche werden de verdiende drankjes ingeschonken. Het toernooi werd (op doelsaldo) gewonnen door de scheidsrechtersvereniging Enschede. Ze bleven op doelsaldo de nummer twee (Apeldoorn) voor. Apeldoorn hadden wij keurig op 0-0 gehouden. De Fair Play beker ging naar Apeldoorn. Via deze weg willen wij Enschede en Apeldoorn van harte feliciteren met hun prachtige (verdiende) prijzen! Onze prijs werd (logischerwijze) opgehaald door Ties Beltman, ons 11 jarige talent, die vandaag meer doelpunten had gemaakt dan zijn vader. Hier was hij (logischerwijze) erg trots op.

Het was reeds een dag vol met hoogtepunten, maar het absolute hoogtepunt moest nog plaatsvinden! De verloting. Diverse kleine prijzen waren voor leden van SNO, maar toen was het tijd voor de hoofdprijs van de dag! Ook deze viel in handen van SNO. Gerjan Ekkel mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen, een prachtige mountainbike! Gelukkig heeft Gert-Jan Beltman de beschikking over een grote auto, dus de mountainbike kon gewoon mee richting Nijverdal!

Al met al kijken wij terug op een uiterst geslaagde dag! Een dag waarop scheidsrechters elkaar ontmoeten en op een sportieve wijze vechten om de prijzen. Zoals wij reeds eerder hebben aangegeven in het verslag, heeft SNO een prachtig team met een mooie mix van jong en oud!

Wij willen alle voetballers bedanken voor het mede mogelijk maken van een prachtige dag in het zonnige Lochem!

Een sportieve groet,

André Meulenkamp en Gert-Jan Beltman

Trainers SNO Nijverdal

Terug naar overzicht
Agenda

Weet wat
er speelt

22Okt
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
29Okt
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
05Nov
Reguliere Training SNO Nijverdal
Aanvang: 19:30
09Nov
Praktijkdag Cursus Verenigingsscheidsrechter
Aanvang: 10:00
11Nov
Technische Commissie SNO Nijverdal op bezoek bij FC Ommen (Spelbegeleider)
Aanvang: 19:00

Wij zijn trots op onze sponsoren